Løber i snevejr i uldtøj

Løb i uld vinter og sommer

Det er blevet moderne at løbe i merinould. Faktisk ser vi en vækst af uld i alle former for tøj. Flere og flere sportstøjsmærker lancerer en linie med løbetøj i uld. Og det er ikke uden grund. Moderne uldtøj fremstillet af merinould, har en række veldokumenterede fordele og er ikke kradsende,  som det uld vi kender fra den islandske sweater fra vores barndom.

Uld har, som sagt en række egenskaber, der gør at det er godt at løbe i både sommer og vinter. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved at løbe i uld.

Løb i lag om vinteren

Det er velkendt, at om vinteren skal man klæde sig i lag til udendørs sport. Inderst mod huden skal der være et lag der kan suge fugten væk og udad. Midterst skal der være et varmende og isolerende lag og yderst skal der være en skal til at bryde vind og afvise regn og sne.

Merinouldens egenskaber gør, at en løbetrøje i uld kan bruges både som inderste lag om som mellemlag. Vi forklarer det nærmere nedenfor, men kort sagt er merinould rigtig god til at suge fugt uden at det bliver koldt og klamt somandre materialer har en tendens til.

Hvad uld ikke kan er, at holde vind ude. De gode egenskaber, der gør uld åndbart, gør samtidig at man ikke kan nøjes med en uldtrøje når det er rigtig koldt. Vinden går lige gennem løbetrøjen og der skal derfor et vindbrydende lag på.

Uld på resten af kroppen

Det er ikke kun som løbetrøje, at uld er godt. Uldstrømper er simpelthen nærmest et must ved løb om vinteren og trailløb året rundt. Regn og slud samt vand fra vandpytter kommer ind i skoene. For at holde fødderne varme, er der ikke noget bedre, end et par tynde uldstrømper. Især hvis du også løber trailløb eller crossløb hvor man virkelig kan få våde fødder.

Underkroppen kan du nok nemmere holde varm, da det især er ben- og ballemusklerne der bruges ved løb. Mange har derfor ikke mange lag på her, men bare et par 3/4 eller lange løbetights i uld. Viser vejret sig virkelig fra sin grimmeste side, kan man tage et vindtæt lag over.

De fleste foretrækker at have noget på hoved og hals. En halsedisse er virkelig god, da den dækker godt og samtidig kan trækkes op over mund og næse, når det virkelig er koldt. Kombineret med en hue som for eksempel en beanie, er du godt beskyttet mod vejr og vind og kan pakke dig ind, så der kun er hul til øjnene.

Hvorfor er uld så godt til løb og sport

Vi kom kort ind på det ovenfor, at merinould har en række naturlige egenskaber, der gør det meget velegnet i tøj til sport. Faktisk både sommer og vinter.

Uld har en række egenskaber som er ønskelige i sportstøj. Uld

  • isolerer og temperaturregulerer
  • er åndbart
  • isolerer selv i fugtig tilstand
  • suger fugt fra hud og sender det udad
  • tører hurtigt
  • er blødt og elastisk
  • antibakteriel – mindsker grim lugt

Grunden til disse egenskaber skal findes i uldfibrens struktur. Uldens fibre indeholder små lommer af luft. Stillestående luft er meget isolerende. Det er samme princip i for eksempel rockwool eller termokander. Samtidig gør uld, at når det væves sammen dannes der meget små lufthuller mellem de enkelte fibre. Det er med til at give den ønskede åndbarhed – at fugt suges fra huden og sendes videre ud. Fugt på hud afkøler huden. Det er derfor vi sveder; for at køle kroppen. Men om vinteren ude i kulde er det ikke smart, for så underkøles vi. Derfor er det vigtigt at få fugt væk og holde huden så tør som muligt.

Merinoulden kan indeholde en ret stor mængde fugt, før det overhovedet føles klamt og fugtigt. Op til 35% af sin egen vægt. Det er langt mere end for eksempel bomuld. Og i modsætning til bomuld, så tørrer vådt uld også noget hurtigere end vådt bomuld.

I modsætning til hvad vi måske kan huske fra vores barndom, så kradser moderne merinould ikke. Fibrene i uld fra merinofåret er meget mindre og længere end fra de får, vi lavede tøj af tidligere. Det gør at ulden føles glat og behagelig. Er den blandet med for eksempel silke, så er det med til at gøre materialet endnu blødere/glattere. Har man særlig sensitiv hud, så kan man dog stadig føle ubehag ved uldtøj, men det er meget få mennesker, som det er et problem for. Fibrene fra fåreuld ligner lidt en fjeder. Det gør at de kan strækkes og er med til at give uldtøjet en naturlig elasticitet hvilket er en fordel til sportstøj, der skal sidde tæt på kroppen.

Sidst men ikke mindst gør udformningen af fibrene, at det er svært for bakterier at sætte sig i ulden og formere sig. Derfor vil man opleve at sportstøj i uld ikke kommer til at stinke grimt af sved på samme måde, som for eksempel tøj med syntetiske fibre. Man vil ofte kunne hænge en løbetrøje til udluftning og derved mindske lugtgener. Det kan man gøre flere gange før en vask er nødvendig. Det skal ikke forstås sådan at sportstøj i uld ikke kan komme til at lugte. Det kan det godt. Men der skal betydeligt mere til, end ved andre materialer.

Ovenfor i videoen forklarer Taren, der er triatlet, hvilket tøj han løber i, når det er koldt.

Mængden af uld - minimum 70%

For at være sikker på, at få glæde af uldens egenskaber, skal der være en vis mængde uld til stede i tøjet. Nogle steder reklameres der med merinould sportstøj, men kigger man efter, så er der kun en lille procentdel uld i tøjet.

Jeg vil sige maksimalt 30 procent bomuld, silke, akryl eller polyamid, hvis ulden stadig skal bevare en tilstrækkelig del af sine gode egenskaber som isolerende, fugttransporterende og antibakteriel.

Penille Dalmose Christensen – lektor i Sustainable Fashion Tech på KEA Hvornår skal baby have uld på? – alt.dk

Sagt på en anden måde, så udvandes de gode egenskaber, hvis man kommer for langt ned i procent. Det er ikke uldens egenskaber man køber.

Det kan dog være en fordel at blande noget andet i ulden. For eksempel er meget af det sportstøj vi har, tilsat silke. Silke er en stærk naturfiber, der giver yderligere styrke til tøjet. Samtidig har silke også nogle af de samme egenskaber som uld. Eksempelvis er det blødt og glat og det er også åndbart. Så i tilfældet med silke, så fjernes de gode egenskaber ikke.

Mand løber om sommeren i uld

Løbetøj i uld til sommer

Det er faktisk ikke kun om vinteren, at uld er en fordel som sportstøj. De samme egenskaber, der er gode om vinteren er også en fordel om sommeren. Ulden isolerer jo både mod kulde og varme. Som et velisoleret hus der er køligt at komme ind i på en varm sommerdag. Og om sommeren, hvor vi sveder meget, vil vi gerne have noget tøj på, der kan suge sveden, og sende den videre ud og væk. Det er det uld kan. Man skal naturligvis ikke have noget tykt uld på til sommerbrug, men der findes lettere udgaver af sportstøj i uld som er fremstillet med 150 g/cm2. Tøjet til vinterbrug er 200 g/cm.

Foruden ovenstående gode sommeregenskaber, så er uld faktisk også en utrolig god solbeskytter. Bedre end de fleste andre tøjfibre. Undersøgelse har vist at tøj i uld har en UPF værdi på mindst 40. Langt mere end for eksempel bomuld (1). Derfor er det også godt at bruge uld i almindelig sommertøj. Det køler, laderkroppen ånde og beskytter mod solen.

Ikke kun til løb

Det er naturligvis ikke kun ved løb, at du oplever fordelene ved uld. Uld er meget velegnet til al udendørssport og også trecking eller vandring. Altid når du har brug for at holde kroppen varm og komme af med sved eller hjælpe med at holde kroppen tempereret, så er merinould et rigtig godt valg. I nedenstående video fortæller en backpacker om, hvorfor han er skiftet til merinouldtøj.

Ulemperne ved uld

Træerne gror ikke ind i himlen. Naturligvis er der også ulemper ved sportstøj i uld og uldtøj generelt. Uld er ikke lige så stærkt og slidstærk som syntetiske materialer. Ved lang tids brug, kan der opstå slidhuller. Derfor kan det være en fordel at blande en smule af andre materialer i. Eksempel er silke et godt materiale, da det tilføjer ekstra slidstyrke.

Uld er ikke vindtæt. Det gode ved uld er, at det lader kroppen ånde. Denne funktion medfører så en bagdel, at sportstøj i uld ikke er vindtæt. Derfor er det vigtigt at have et vindafvisende yderlag på, når det blæser. På en hel stille vinterdag kan man godt nøjes med et par lag uld.

Det er lidt mere besværligt at vaske uld. Ikke meget, men man skal være opmærksom på at vaske uld separat, holde temperaturen på maks 40 °C og vaske det med uldvaskemiddel. Gerne et uldvaskemiddel med lanolin, der er det naturlige fedtstof i uld, og som hjælper med at forlænge holdbarheden. Læs eventuelt vores guide om vask af uldtøj.

Sportstøj i uld er også lidt dyrere i indkøb, men det opvejes til fulde af de gode egenskaber der følger med.

Bestil inden 8 og hav pakken i morgen

Vi sender alle GLS-pakker hverdage kl. 8. GLS leverer 98% af alle pakker dagen efter.

60 dages returret

Fortryd i 60 dage. Byt i 365 dage

Gratis retur ved nyt køb

Returnerer du dine varer, modtager du en rabatkode på 39 kr. som er gyldig til køb i 1 år

Fri fragt over 399,-

Køb for over 399 kr og få gratis levering til GLS pakkeshop