Hvordan vasker man uld – Lynguide og 9 gode råd om uldvask

Hvordan vasker man uldtøj? Er det ikke svært? Og uld krymper jo? Vask af uldtøj er ikke så vanskeligt, som mange tror. Følger du lynguiden her og de 9 gode råd nedenfor, så får du et godt resultat hver gang du vasker uldtøj.

Hvordan vasker man uldtøj? Følg denne guide og de gode råd for godt resultat

Sådan vasker du uld – lynguiden

  1. Vask uld i maskine på 30/40 °C på et uld- eller skåneprogram (Følg altid carelabelen)
  2. Brug altid uldvaskemiddel med lanolin
  3. Centrifuger tøjet på maks antal omdrejninger – er dit uldprogram begrænset, så centrifuger efterfølgende på maks
  4. Hæng til tørre. Tørretumbler kan bruges til noget uld, men slider på tøjet

Sværere er det faktisk ikke at vaske uld. Nedenfor får du dog lidt uddybende forklaringer.

Se også vores guide til vask af Huttelihut elefanthue her.

Hvordan vasker man uldtøj – 9 gode råd om uld og uldvask – den lange forklaring

1. Luft uld og brug det mindst en ekstra dag

Uld er mere modstandsdygtigt mod skidt end andre stoftyper og bliver derfor ikke så hurtigt beskidt som eksemplevis bomuld eller kunststoffer. Til gengæld kan det være sværere at få skidt af uld, når først det har sat sig fast. Sørg derfor altid for at tørre uldtøjet af med en fugtig klud, hvis du eller dit barn spilder på tøjet.

Uld er ”selvrensende” så du kan sagtens have ulden på mindst 1 dag mere, end du ville bruge et lignende produkt af bomuld. Hæng det til udluftning, så fjernes grim lugt. Jeg har selv testet med uldstrømper. På en varm ferie tog jeg 2 forskellige par strømper med. Det ene par var Joha uldstrømpen, som indeholder 95% uld. Det andet par var af 55% uld og 45% nylon. Efter 2 dage lugtede strømpen med nylon virkelig dårligt. Mængden af uld i den var ikke nok til at opveje nylonens dårlige egenskaber når det gælder lugt og sved. Til gengæld havde Joha uldstrømpen ikke antydningen af lugt selv efter 4 dage. På 6 dagen begyndte de at lugte lidt, men stadig ikke så slemt, som det andet par gjorde på dag 2. Så skal du på vandreferie eller lignende, hvor du skal pakke let og ikke kan vaske så ofte, så vil jeg meget kraftigt anbefale uld. Både til strømper, og som undertøj. Og derfor kan det også anbefales at bruge løbetøj i uld til din træning.

2. Lanolin – ”uldvoks”

Uld indeholder det naturlige fedtstof eller voks kaldet lanolin. Det er blandt andet lanolinen der er med til at give ulden de egenskaber beskrevet ovenfor. Lanolinet er et fedstof som blandt andet hjælper fåret mod at blive gennemblødt i regnvejr.

Lanolin har mange gode egenskaber og er sundt for huden hvorfor det også findes i mange cremer. Et lille trick er, at lanolin creme er yderst velegnet til sår og ømme brystvorter ved amning.

Lanolinen skyr væske, så når man spilder suges det ikke så nemt ind i stoffet, hvis man får det tørret hurtigt af. Derfor er det også vigtig at beholde lanolinen i uldtøj, når man vasker det. Det sikres ved at bruge uldvaskemiddel med lanolin.

3. Uldprogram på vaskemaskine

Kig på vaskelabelen i tøjet og se hvor mange °C tøjet kan tåle. Det er dog en udbredt misforståelse, at højere temperaturer får uld til at krympe i vask. Det er ikke temperaturen i sig selv, som krymper ulden. Man kan koge uld uden det krymper (se afsnittet Kog dit uld). Det er derimod bevægelse og varme samtidig, der kan få uldtøj til at krympe.

Det er min erfaring som uldtøjsbruger gennem mere end 10 år, at det allermeste uldtøj kan vaskes i maskine ved 40 °C selv om der står 30 °C i tøjet. Men mit råd er selvfølgelig at følge vaskeanvisningen på tøjet og så eksperimentere med en producent ad gangen og se hvordan du kan vaske deres uld uden problemer.

Følg vaskelabelen på tøjet, når du vasker uld. Oftest tåler det maskine på 30°C
Følg vaskelabelen på tøjet, når du vasker uld. Oftest tåler det maskine på 30°C

De fleste vaskemaskiner har et uldprogram. Det kan være vist enten med uldsymbol eller med symbolet for håndvask. Findes der ikke et uldvaskeprogram på din vaskemaskine, så brug i stedet et program til silke, finvask eller delicates, som det hedder på nogle maskiner. Fælles for disse vaskeprogrammer er, at de er skånsomme og ikke bevæger tøjet så meget, som andre vaskeprogrammer.

Mange vælger at vaske deres uld i hånden, da de måske ikke har så meget og derfor ikke vil starte en maskine med kun lidt tøj. Men det kan faktisk være værre for tøjet at vaske i hånden, hvis man ikke passer på. Det kan være sværere at styre temperaturen, og man kan bearbejde tøjet så meget at man får det til at krympe. Har du ikke nok uldtøj til at fylde en maskine, så ved jeg hvor du kan købe mere 🙂 Du kan også sagtens vaske noget bomuld sammen med dit uld, så fyld bare maskinen op. Men husk at brug uldvaskemiddel og husk også at det ikke er helt så effektivt som almindelig vaskemiddel. Så vælg noget bomuld som kun er let tilsmudset.

4. Uldvaskemiddel med laolin

Det er vigtigt at huske, at dit uldtøj ikke kan tåle at blive vasket med almindelig vaskemiddel. Vaskemiddel indeholder enzymer og de ødelægger uld. Enzymer er nogle biomolekyler – oftest proteiner – der hjælper med til at fjerne skidt fra dit tøj.

Det er enzymer som kan fjerne de vanskelige pletter fra dit bomuldstøj, som græs, ketchup, rødvin og hvad der ellers er af vanskelige pletter. Men de har den uheldige effekt, at de også vil nedbryde fibrene i uld og silke, så det er vigtigt altid at vaske sit uldtøj med uldvaskemiddel, som du kan finde her.

Skulle du komme til at komme et stykke uldtøj i vaskemaskinen sammen med dit bomuldstøj og almindelig vaskemiddel en enkelt gang, så sker der ikke noget ved det, men sker det kontinuerligt, så vil fibrene i ulden blive ødelagte og holdbarheden af tøjet forringes markant.

5. Kan man vaske uld og silke sammen (og bomuld)

Ja det kan man. Som beskrevet ovenfor, så kan man fylde let tilsmudset bomuldstøj i maskinen hvis man ikke synes der er nok uldtøj til at starte en vask.

Silke skal vaskes på skåneprogram som uld og der findes efterhånden en del uldtøj, som har silke iblandet. Dette uld/silke tøj vaske så enten på uldprogram eller program til silke eller skånevask. Silke kan heller ikke tåle almindelig vaskemiddel, så her bruges også vaskemiddel til uld eller skånevask.

6. Centrifugering af uld

Uld tager ikke skade af centrifugering og det krymper heller ikke. Det er testet på flere hastigheder og man kan ikke måle at uld krymper ved centrifugering på høj centrifugeringshastighed i forhold til lav centrifugeringshastighed.

Det kan dog ske at uldvaskeprogrammet eller skånevaskprogrammet på din maskine er begrænset til en lav centrifugeringshastighed. På min maskine kan jeg maks centrifugere ved 1200 omdrejninger på uldvaskeprogrammet men programmet til bomuld kan gå til 1600 omdrejninger. Der er dog ikke noget i vejen for at centrifugere uld ved en hastighed på 1600. Kan din maskine heller ikke gå højt i omdrejninger, så vælg en ekstra centrifugering ved højere hastighed efter vasken.

Fordelen er også at jo højere hastighed du centrifugerer ved, jo mindre fugt er der i uldtøjet, og jo kortere tid skal det hænge til tørre efterfølgende.

7. Uld i tørretumbleren

Kig på carelabelen og se hvad der anbefales for netop dit uldtøj. Der står mange steder på nettet at man ikke kan tørretumble uld, men i meget af det uldtøj vi har, står der faktisk på carelabelen, at det kan tørretumbles på laveste varme.

Indeholder dit uldtøj også silke, som både Joha og Engel har, så må du ikke tørretumble det, for det kan silken ikke tåle. Men uldtøj i ren uld kan for det meste godt tåle det. Se hvad der står i tøjet.

Hvis du samtidig har fulgt rådet ovenfor om at give tøjet en tur på et centrifugeringsprogram ved høj hastighed efter vask, så er der meget lidt fugt tilbage i tøjet, og så bør det bedre kunne tåle tørretumblingen.

Vær dog opmærksom på at tøj slides i tørretumbleren. Det gælder også uld. Så brug den varsom selv om tøjet kan tåle det.

8. Hænge til tørre

Herhjemme hænger vi næsten altid vores uldtøj udenfor på tørrestativ. Det behøves ikke liggetørres med mindre det står i carelabelen, men 99,9% af alt det uld vi har på webshoppen, kan hænges som alt andet tøj. Det uld som ikke er velegnet til hængetørre er tykke sweatre, køredragte og lignende, som vil kunne trække sig selv ud af form på grund af vægten fra vandet. Disse skal liggetørre. Alt det andet som bodyer, undertrøjer, heldragte mv. de kan sagtens hænges uden problemer.

9. Kog dit uld

Som skrevet tidligere, så kan uld faktisk sagtens tåle høje temperaturer. Bare ikke bevægelse samtidigt. Du kan derfor godt koge uldtøj. Det kan være relevant hvis der er sket et uheld med en ble der er løbet over eller et barn der har kastet op. De almindelige temperaturer vi vasker uldtøjet på, dræber desværre ikke bakterier eller vira. Så ønsker man at desinficere tøjet, så kom det i en gryde og lad det koge 10 minutters tid.

Lad være med at omrøre og hæld forsigtigt vandet fra og lad tøjet komme ned i temperatur. Tilsæt eventuelt forsigtigt kold vand efterfølgende. Nu har du fået dræbt hvad der måtte være af smittekilder i tøjet. Det fjerner dog ikke pletterne.

Gode råd

Vask af merinould

Der er ingen forskel på vask af uld og merinould. Merinould er blot uld fra merinofåret, som er en art fra Spanien. Ulden fra merinofåret har flere gode egenskaber og det meste af det tøj vi sælger er fra merinofåret. Når det kommer til vask er der dog ingen forskel på uld fra merinofåret og uld fra en anden art.

Køb en vasketøjskurv til uld

For at undgå at blande uld og andet tøj sammen, så få fat i en vasketøjskurv dedikeret til uld. For det første sikrer du at du ikke kommer til at vaske uld sammen med bomuld. For det andet er det nemmere at holde øje med, om det snart er tid til at sætte en uldvask over.

Læg ikke uld i blød

Du må ikke lægge dit uldtøj i blød. Spilder du på det, så få tørret det af med det samme. Inden du vasker tøjet, så kom eventuelt et par dråber udvaskemiddel på pletten og lad den sidde nogle minutter inden du vasker det i maskinen.

Vask af Huttelihut elefanthue

Vi har skrevet en guide hvordan du vasker din Huttelihut elefanthue med kvast. Læs den her.

 

Bestil inden 9 og hav pakken i morgen

Vi sender alle GLS-pakker hverdage kl. 9. GLS leverer 98% af alle pakker dagen efter.

60 dages returret

Fortryd i 60 dage. Byt i 365 dage

Gratis retur ved nyt køb

Returnerer du dine varer, modtager du en rabatkode på 39 kr. som er gyldig til køb i 1 år

Fri fragt over 399,-

Køb for over 399 kr og få gratis levering til GLS pakkeshop