Solens UV stråler er esentielt for livet på jorden. For eksempel er strålerne med til at danne det essentiele D-vitamin i kroppen. Men UV stråler er ikke gode for vores hud og slet ikke for babyer og børns sensitive hud over længere perioder. Derfor er det vigtigt at beskytte børn mod solens stråler.
Der er mange måder vi kan beskytte os mod solens farlige stråler på. I de senere år er såkaldt UV tøj eller UV badetøj, med god grund, blevet meget populært. Det beskytter meget effektivt mod UV-strålerne og det er meget nemmere at give sit barn sådan en dragt på, end det er at skulle smørre barnet ind i solcreme fra top til tå. Der er dog også bagdele. For eksempel er de stort set alle fremstillet af ikke naturlige materialer som polyamid og elastan.
Der er flere faktorer som afgører hvor meget et stykke tøj beskytter mod de farlige stråler. Når solens stråler rammer stoffet, så reflekteres nogle af strålerne tilbage. Nogle absorberes i tøjet og der er nogle, som trænger helt igennem tøjet. Jo flere stråler der trænger gennem, jo lavere UPF har tøjet.
Man kan måle beskyttelsen fra solen i SPF (Solar Protection Factor) eller UPF (Ultraviolet Protection factor). UPF relateres til tiden det tager før hud rødmer efter påvirkning af UV-lys. Skalaen går fra 0-50.
Faktorer der påvirker fiberens beskyttelse mod solens stråler
Der er flere faktorer som er med til at afgøre en fibers UPF-værdi:
- Fibertype – syntetisk, bumuld, uld
- Densitet eller trådenes tæthed i vævningen
- Strækevne – når stoffet strækkes falder UPF
- Farven – oftes er det sådan, at jo mørkere farve, jo højere UPF, men reglen gælder ikke 100%. Der kan være faktorer i selve farvestoffet også, som har betydning
- Om stoffet er vådt eller tørt. UPF falder når det er vådt
Merinouldens beskyttende evner mod solens farlige stråler
Merinofibre giver glimrende beskyttelse mod UV stråler. Undersøgelser af Hilfiker (1996), Reinert (1997) og Haerri (2000) viser at uld absorberer UV stråler i hele UV spektret, hvorimod ubehandlet bomuld, nylon, akryl og silke er dårlige til at absorbere UV strålerne. Polyester absorberer hovedsageligt de lave bølgelængder. I et studie af Gamblicher et al (2001) blev 236 stykker tøj af forskelligt materiale målt for deres UPF-værdi. Det uldtøj som præsterede dårligst, havde en UPF på 40. Det eneste materiale, der klarede sig på højde med uld, var polyester. Hør klarede sig decideret dårligt og hovedparten af tøjet af viskose og bomuld havde en UPF værdi på 20 eller under.
Konklusion
Specielt fremstillet UV badetøj er en god måde at beskytte børn mod solens farlige UV stråler. Tøjet har den fordel, at det er mere behageligt at svømme og bade i. Derimod bliver det koldt og klamt at have på, når man kommer ud af vandet, da det yder ikke en isolerende effekt mod kroppen. Uld beskytter rigtig godt mod solens UV strøler. Uld er ikke specielt velegnet som badetøj, men isolerer ret godt selv om det er fugtigt.
Der er flere faktoerer, der er med til at afgøre hvor godt det enkelte stykke stof, uanset materiale, er til at beskytte. Blandt andet har tykkelsen og tætheden af vævningen en stor betydning. UPF værdien falder hvis stoffet trækkes ud, så det er bedre at tøjet er lidt for stort, end lidt for lille. Farven kan have en betydning hvor især de mørke farver absorberer strålerne bedre, end de lyse.
Reference
Hilfiker, R., Kaufmann, W., Reinert, G., og Schmidt, E., 1996 Textile Research Journal, 66: 2, 61
Haerri, H., Haenzi, D., og Donze, J., 2000. 39th International Manmade Fibres Congress, Dorbirn, Austria
Reinert, G., Fuso, F., Hilfiker, R., og Schmidt, E., 1997. Textile Chemist and Colorist, 29: 12, 36
Gambichler, T., Rotterdam, S., Altmeyer, P., og Hoffmann, K., 2001. Protection against ultraviolet radiation by commercial summer clothing: need for standardised testing and labeling, BMC Dermatology, 1: 6.