Tøj til for tidligt fødte – præmatur tøj

Nogle børn kommer til verden lidt eller meget tidligt. Det er de præmature børn. Da disse børn er kommet for tidligt til verden, har brug for ekstra beskyttelse og pleje. Dette får de på hospitalet.

De præmature skal også have noget tøj på. Præmaturt tøj skal selvfølgelig være noget mindre end tøj til ”almindelige” nyfødte. Et nyfødt barn skal oftest bruge str. 50, mens for tidligt fødte skal bruge tøj str. 44 eller mindre. Nederst på siden er der en størrelsesguide over præmature størrelser.

Uld til for tildigt fødte

I forhold til for tidligt fødte børn er der undersøgelser der viser, at uld kan være en fordel. En undersøgelse af Scott and Richards fra Cambridge Maternity Hospital fandt at børn der lå på uld i stedet for bomuld græd mindre og tog i gennemsnit 10g på mere per dag. På baggrund af dette formoder man at uldens unikke egenskaber, har en positiv indvirkning på præmature og børn i det hele taget og derfor kan det være godt at give præmature og børn uldtøj på.

Uld er ikke bare uld. Den uld man bruger i hovedparten af uldtøj i dag kommer fra en fårerace kaldet merino. Merinouldens fibre er meget tynde, fine og bløde sammenlignet med andre racers uld. De kradser ikke, som det kan være tilfældet med uld fra andre får Tykkelsen af det merinouldfiber, der bruges til tøj er cirka 24 µm og tyndere. Jo tyndere, jo finere og blødere.

3 egenskaber der gør uld meget velegnet til præmatur

Og hvorfor så komme ind på merinould i en artikel om tøj til for tidligt fødte? Det er fordi ulden har så mange gode egenskaber, som også kommer de præmature til gode.

Temperatur regulerende

Uld har den geniale naturlige egenskab at den køler om sommeren og varmer om vinteren -så derfor er uldtøj også velegnet til brug året rundt, både til børn og voksne. Ulden isolerer fordi der er masser af ”luftlommer” på hver uldhår. Og disse små luftommer er rigtig gode til at isolere og hjælpe kroppen med at holde varmen. Samtidig hjælper det også kroppen med at komme af med varmen.

Små børn er dårlige til at regulere deres kropstemperatur og mærker heller ikke kulde og varme på samme måde som du selv gør. Små børn mærker ikke, når de fryser eller sveder i barnevognen og vågner ikke op og græder, hvis de har det for koldt eller for varmt. Uldtøj hjælper med at regulere barnets temperatur så det hverken får det for varmt eller for koldt – og dermed får barnet den optimale søvn. Vi ved alle hvor vigtig søvnen er for barnets udvikling.

Isolerer også når det er fugtigt

Uldens fibre kan absorbere godt 30% væske i forhold til sin egen vægt og stadig isolere uden at det føles kold og klam. Det står i modsætning til bomuld, som kun kan absorbere op til 7% af sin egen vægt. Uldtøj føles ikke koldt, klamt og fugtigt når man sveder, sådan som bomuld eller polyester har en tendens til. Så selvom bomuld også er et naturligt produkt, så har det ikke de samme egenskaber og som ulden har. Du kan se en sammenligning i denne video

 

Åndbart

Uld tillader huden at ånde. Uld er fyldt med små lufthuller og disse mange små lufthuller gør at ulden er særdeles åndbart. Derudover suger uld fugt, som beskrevet ovenfor og en af de måder mennesket kommer af med varmen på er gennem sved. Fugt der fordamper fra huden køler. Her hjælper ulden til med at komme af med fugt. Hvis ulden ikke tillod fåret at komme af med varmen ville fåret reelt dø af hedeslag, men i stedet for holder ulden ”varmen ude”. Det samme gælder, når vi, mennesker, har uldtøj på.
Det er de samme egenskaber i merinould der gør, at eksempelvis hikere bruger uldtøj mere og mere. Hikere har egentlig bare brug for noget tøj der kan holde kroppen tempereret i forskellige situationer. Lige som præmature børn. Og alle vi andre. Derfor går vi alle i uld herhjemme. Året rundt.


Præmatur tøj størrelsesguide

Str. Vægt
32 900g – 1500g
38 1500g – 2000g
44 2000g – 2500g
50 2500g – 3000g
Joha str. 40 dækker over international str. 38/44 og kan bruges fra cirka 1500g – 2500g. Vejer barnet mere, kan det bruge str. 50 som vi har under bodyer.
Ud over den mindre størrelse på tøjet, er det også vigtigt, at de ikke har tøj, som skal tages over hovedt. For det første er det ikke rart for præmature at få tøj trukket over hovedet. For det andet kan de have dræn eller andet forbundet til kroppen, som gør det besværligt eller umuligt. Derfor har præmatur tøj skrålukning eller kinalukning hvor body’en kan knappes helt op ned over brystet.

Vi har et stort udvalg af tøj til præmatur babyer her.

Udvalgte varer:

  • 199,00 kr.
    Tilføj
  • Original price was: 69,00 kr..Current price is: 55,00 kr..
    Tilføj
Bestil inden 8 og hav pakken i morgen

Vi sender alle GLS-pakker hverdage kl. 8. GLS leverer 98% af alle pakker dagen efter.

60 dages returret

Fortryd i 60 dage. Byt i 365 dage

Gratis retur ved nyt køb

Returnerer du dine varer, modtager du en rabatkode på 39 kr. som er gyldig til køb i 1 år

Fri fragt over 399,-

Køb for over 399 kr og få gratis levering til GLS pakkeshop