Elefanthue med enkeltlag, dobbeltlag, vindstop eller i softuld. Det kan være svært helt at overskue udvalget af elefanthuer og gennemskue hvilken der er mest velegnet til hvad og til hvilken årstid. Derfor har vi lavet denne lille guide.
Elefanthue til børn
Elefanthuer er geniale til babyer og børn af mange grunde. De dækker hele hovedet pånær selve ansigtet, de bliver siddende under leg. De fleste modeller gå et godt stykke ned både ved hals og nakke for ekstra beskyttelse mod kulden ved overgangen mellem hue og jakke. Det er derfor et varmt og praktisk alternativ til en almindelig hue, som kun varmer på selve hovedet.
Enkeltlag eller dobbeltlag elefanthue
Nogle elefanthuer har 2 lag eller dobbelt lag. De fleste dobbelt-lags elefanthuer har et uldlag yderst og et inderst lag af bomuld. Grunden er at uld som sådan ikke er vindtæt og fordelen ved bomuld inderst er, at det kan være med til at dæmpe vind mod hovedet og ører, mens ulden så isolerer og holder på varmen. Enkelte har dog samme type uld i begge lag. Dette giver bare ekstra varme, men ikke en desideret vindbeskyttelse. Det er praktisk især til huer man bruger i barnevognen, hvor en tynd hue er mere praktisk at have på. I meget kolde perioder kan man så bruge den med dobbelt uld. Den er også god til større børn, som måske ikke vil rende rundt med en tyk elefabthue. Så kan de bruge den med dobbelt uld. Joha har en elefanthue med dobbelt lag uld her.
Skal elefanthuen bruges under cykelhjelm?
Skal elefanthuen bruges sammen med en cykelhjelm, skal du være opmærksom på, om den kan være under hjelmen. Dette er oftest ikke tilfældet hvis du vælger en elefanthue med kvast fra eksempelvis Huttelihut. Det er de færreste elefanthuer hvor man kan tage kvasten af. De fleste andre elefanthuer uden kvaste kan godt være under en cykelhjelm, så længe hjelmen kan indstilles lidt. Husk at teste om cykelhjelmen sidder godt på hovede med elefanthuen under. De tykkeste softuld elefanthuer kan også være en udfordring. Så ved du at huen skal bruges på cykeltur, så undgå kvaste på huen. Eller køb en ekstra elefanthue specifik til cykelturene.
Elefanthue med vindstop
Nogle af elefanthuerne har vindstop eller windbreak. Det betyder at der er sat et vindtæt materiale ind ved ørerne, så vinden ikke kan blæse ind der. Det er de færreste huer, der er helt vindtætte i sig selv, så har du et barn med sensitive ører, kan du med fordel gå efter en elefanthue med vindstop. Elefanthuer med dobbelt lag kan også være vinddæmpende HVIS det inderste lag er af bomuld. Og det er det oftest. Vær dog opmærksom på, at bomulden ikke er vindtæt, men vinddæmpende. Så ønsker du en vindtæt løsning ved ørerne, så gå efter de modeller, der er med indbygget vindstop.
Materiale
Elefanthuerne fås i mange kvaliteter. Vi vil selvfølgelig altid anbefale at købe en i uld, da uldens egenskaber blandt andet er at isolere og holde på varmen selv om den bliver fugtig. Modsat eksempelvis bomuld eller kunststof, så har fugtig eller våd uld stadig en isolerende effekt. Så når børnene løber rundt og måske leger med sne eller er ude i regn, så får du en bedre isolerende evne, og dermed en varmere hue med uld. Elefanthuerne fås i stof, strik, softuld og filtet uld. Alle har hver deres fordel.
Stof
Huerne af stof er oftest tynde og er ret gode til leg ude på lidt kølige dage om foråret eller efteråret. De beskytter uden at blive for varme. Og de er rigtig gode i banevognen til eftermiddagsluren, hvor temperaturen er lidt højere end om morgenen.
Strik
Elefanthuerne i strik er oftest lidt tykkere og er derfor varmere og mere isolerende end uldstof. Strikket gør dog der er ”huller” hvor vinden kan blæse ind. Derfor har de strikkede modeller næsten altid et ekstra lag indvendig, oftest i bomuld som er mere vindafvisende end uld. Disse er gode all-round huer til de lidt større børn.
Softuld (uldfleece)
Softulden er tyk, blød, vamset og varm. Disse elefanthuer er til de rigtig kolde dage. Brug dem til udeleg om vinteren eller til luren i barnevognen om morgenen eller aften, når temperaturen er lav. De er også gode når man skal ud at sidde i en kold bil, eller sidde i en cykelvogn, hvor man sidder lidt i læ, men hvor der stadig er koldt.
Filtet uld
Især Huttelihut elefanthuer er lavet af filtet uld. Fordelen ved denne løsning er, at det filtede uld er langt mere vindtæt end de andre former for uld. Derudover er filten også mere slidstærk og mere vandafvisende. Bagsiden er at de føles en smule mere ru og “kradsende”. Dette betyder dog intet for barnet, da Huttelihut elefanthuerne altid har et lag velour inderst, som er ret blødt mod barnets hud.
Elefanthue til baby i barnevogn
Vi anbefaler at have 2 modeller til luren i barnevognen om vinteren. Afhængig af hvornår på dagen barnet puttes, kan man med fordel bruge en tyk og en tyndere elefanthue. Det er ikke unormalt i de kolde måneder, at der er frostgrader om morgenen og aftenen, men midt på dagen kan det godt være lunt og tøvejr med solen på himlen. For at barnet har den rette temperatur, kan du derfor med fordel bruge en softuld elefanthue morgen og aften og en dobbeltlaget stofhue midt på dagen. Dermed vil barnet være tilpas tempereret. Men det afhænger også af hvor barnevognen står, om der kommer sol på den eller om den står i skygge og læ. Her må man lige prøve sig frem og mærke på barnet når det sover.
Vores elefanthuer til babyer og børn
Se alle elefanthuer til babyer og børn.
Tynd elefanthue til forår og efterår